Fener, Tekelioğlu Cd. No:7, 07160 Muratpaşa/Antalya - Medical Park Antalya Hastanesi

SEREBRAL PALSİ (BEYİN FELCİ)

Prof.Dr. Serdal Güngör Kliniğinde Uygulanan Psikolojik Testler
(Kliniğimizde Uzman Klinik Psikolog Tarafından Zekâ, Gelişim, Dikkat ve Kişilik Testleri Uygulanmaktadır.)

  1. Ankara Gelişim Tarama Envateri (AGTE)

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini ve becerilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. 4 alt alanda incelenmektedir:  Dil bilişsel gelişim (DB), İnce motor gelişimi (İM), kaba motor gelişim (KM) ve sosyal beceri/ öz bakım gelişimi (SB/ÖB).AGTE, bir çocuğun genel gelişimi ile normal mi yoksa geri mi olduğuna ilişkin sorulara cevap verebilmesi açısından öneme sahiptir.

  1. BENDER GESTALT GÖRSEL-MOTOR ALGILAMA TESTİ

6 ay-5 yaş ve 11 ay-11 yaş arasındaki çocukların psikomotor algı ve koordinasyon gelişimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bender Gestalt Görsel-Motor Algılama testi zorluk değeri gittikçe artan toplam 9 karttan oluşmaktadır. Bu testte bireyin gördüğünü algılayıp motor performansa dönüştürebilme becerisi değerlendirilmektedir.

  1. DENVER GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ

0-6 yaş çocukların kişisel-sosyal, ince motor-uyumsal, dil ve kaba motor olmak üzere 4 alt alanda genel gelişimini değerlendirmek, olası gelişimsel sorunlarını saptamak ve gelişimlerinin periyodik takibini sağlamak amaçlanmaktadır.

  1. FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ

0 ay-4 yaş ve 11 ay- 7 yaş arasındaki çocuklarda görsel algılamayı amaçlamıştır. 5 alt alana ayrılmıştır: Göz- motor koordinasyon,şekil- zemin algısı, şekil sabitliği, mekânla konumun algılanması ve mekân ilişkilerinin algılanmasıdır. Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi çocuklara bireysel ya da grup şeklinde uygulanan ve zihinsel engelli çocuklara da çocuğun durumuna göre uygulanabilir bir nitelik taşır.

  1. GESELL GELİŞİM TESTİ

3-7 yaş grubundaki çocuklardan, ince motor beceri, görsel algı, görsel hafıza ve el-göz koordinasyonun değerlendirilmesi, gelişim süreçlerinin incelenmesi ve çocuğun gelişimine ilişkin bir gecikme olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam 7 karttan oluşan Gesell Gelişim Testi çocuğun psikomotor gelişim becerilerini değerlendirmektedir.

  1. METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ

6 ay-5 yaş ve 0 ay- 6 yaş arasındaki çocukların ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını, okul olgunluğunu ölçmek ve değerlendirmek amaçlanmıştır. 6 alt test : Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme ile değerlendirilen Metropolitan çocukların akademik durumunun değerlendirilmesi ve genel değerlendirme yapma olanağı sağlamaktadır.

  1. PEABODY RESİM- KELİME TESTİ

Çocukların alıcı dil yaşını tespit etmektedir. Her sayfada 4 adet olmak üzere toplam 400 adet resimden oluşmaktadır. Çocukların alıcı dil yaşını tespit ederek konuşma gecikmesi veya güçlüğünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

  1. BOURDON DİKKAT TESTİ ( HARF FORMU)

Çocukların dikkat düzeylerini ölçmektedir.  Testin uygulanması için herhangi yaş sınırı yoktur fakat çocukların harfleri tanıma becerisine ulaşmış olmaları gerekmektedir. Test iki sayfadan oluşmaktadır. Her iki sayfada da 1140 kitap harfi bulunmaktadır. Toplam 2280 harften oluşmaktadır.

  1. Frankfurter Testi ( FTF- K)

Çocukların dikkat toplama, hız ve seçici dikkat becerilerini ölçmektedir. Testin niteliği elma ve armut resimleri bulunan bir sayfalık formlardan oluşmaktadır. Çocukların sadece armut resimlerini kendilerine verilen süre içerisinde işaretlemeleri gerekmektedir.

 

  1.  ALEXANDER PRATİK YETENEK TESTİ

7- 19 yaş arasındaki bireylerin entelektüel işlevsellik düzeylerini ve pratik analitik düşünebilme becerisini değerlendirmektedir. Alexander Pratik Yetenek Testi zorluk değeri gittikçe artan toplam 9 karttan oluşmaktadır. Bireylerin günlük hayatta karşılaştığı problemlerde analitik ve işlevsel düşünebilme becerisini değerlendirir.

  1.   R. B. CATTELL 2A ZEKÂ TESTİ

3 ay-7 yaş ve 9 ay-13 yaş arasındaki çocukların entelektüel yapı ve gelişimleri hakkında ölçme ve değerlendirme yapmaktadır.  4 alt testten oluşan test 46 maddeden oluşmaktadır. Zekâ ve performans testidir.

  1.  CATELL 3A ZEKÂ TESTİ

14 yaş üstü bireylere bireysel  ya da grup olarak uygulanabilen zeka testidir. 4 ayrı bölümden ve 50 sorudan oluşmaktadır.

  1.  GOODENOUGH- HARRİS İNSAN RESMİ ÇİZME TESTİ

3-15 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Çocuğun entelektüel işlevselliğini ve kapasitesini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çocuklara çizdirilen bir resim üzerinden, resmin nitelikleri ile çocuğun yaşına uygun entelektüel kapasitesini yansıtması beklenen nitelikler karşılaştırılır.

  1.  PORTEUS LABİRENTLERİ ZEKÂ TESTİ

3 ay-7 yaş ve 15 yaş arasındaki çocukların entelektüel işlevsellik düzeylerini değerlendirmektir. Çocukların pratik analitik düşünebilme becerisini değerlendirmek üzere yapılandırılmış olan test, zorluk değeri gittikçe artan toplam 13 labirentten oluşmaktadır. Günlük hayatta karşılaştığı problemlerde analitik ve işlevsel düşünebilme becerisi ve zekânın planlama ve genelleme yetenekleri değerlendirilir.

 

  1.  STANFORD- BİNET ZEKÂ TESTİ

2-18 yaş arasındaki bireylerin entelektüel yapı ve gelişimleri hakkında ölçme ve değerlendirme yapmayı amaçlandırmıştır. Sözel ve performans maddelerinin karışık bir şekilde sunulduğu testte, küçük yaş itemleri çocukların ilgisini çekmek için oyuncak materyallerden oluşur.

  1.  16 FAKTÖR KİŞİLİK ANALİZİ (16PF)

17 yaşından itibaren her bireye uygulanabilir bir testtir. Objektif bir kişilik analizi yaparak kişiliğin temel faktör ve eğilimlerini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. 16 PF, 16 temel kişilik özelliğini ve 5 genel kişilik eğilimini ölçen ve dünyada ki kişilik envaterleri arasında en güvenilir envaterlerden biridir. ‘’Big 5’’ olarakta bilinir.

  1.  ÇOCUKLAR İÇİN ALGI TESTİ (CAT)

3-10 yaş arasındaki çocukların davranışlarının altında bulunan ruhsal dinamiklerini, güdülerini, hayatlarında önemli olan figürlere karşı tutum, duygu ve düşüncelerini, davranışın güdülenen kapasitesini ve serbest çağrışımlarını açığa çıkarmak amaçlanmıştır.

  1.  BİR İNSAN ÇİZ (DRAW A PERSON/ DAP)

3 yaş itibariyle herkese uygulanır. Bireye çizdirilen resim üzerinden onun kişilik yapısını değerlendirmek ve analizini yapmak amaçlanmıştır.

  1.  MİNNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVATERİ (MMPI)

16 yaş ve üzeri bireylerin kişilik analizini yapmak amaçlanmıştır. Birey en az ilkokul mezunu olmalıdır ve IQ en az 80 olmalıdır. MMPI klinik uygulamalarda çok sık kullanılan 566 sorudan oluşan kişilik testidir.

  1.  MOXO DİKKAT TESTİ

6-12 yaş çocuklarda ve 13-65 yaş yetişkinlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş dikkat ölçme testidir. Dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performansını ölçen online bir testtir.

  1.  BAYLEY TESTİ

2 ay-3,5 yaş bebeklerde ve küçük çocuklarda motor, fiziksel, duyusal ve bilişsel gelişimlerini ölçmek için oluşturulmuş değerlendirme aracıdır. Riskli doğanlarda ve prematüre bebeklerde gelişimi takip etme ve yaşıtlarını yakalamada doğru yönlendirme açısından özellikle kullanılmaktadır.