İnönü Mahallesi İnönü Caddesi Parkofis Malatya No: 174/2 Kat:11 No:62, 44100 Yeşilyurt/Malatya

BİREYSEL DANIŞMANLIK

Ketojenik Diyet Tarihçesi

Eski çağlardan beri açlık durumunda nöbetlerin azaldığı fark edilmiştir. İlk kez 1921 yılında Amerika’da Mayo klinikte Dr. Wilder tarafından kullanılmıştır. 1990’lı yıllarda Charlie’ nin hikayesiyle tekrar gündeme gelen ketojenik diyet günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyetler, yüksek oranda yağ, büyümeyi sağlayacak düzeyde protein ve düşük karbonhidrat içeren uzun yıllardır epilepsi tedavisinde kullanılan diyetlerdir.

Normal durumlarda beyin enerji kaynağı olarak glikoz kullanmaktadır. Ketojenik Diyette vücutta glikoz yerine yağların kullanımına geçiş olmaktadır.

Ketojenik diyet tamamen çocuğunuza özel olarak hazırlanan bir diyettir. En az üç ilaç tedavisine rağmen nöbetleri kontrol altına alınamayan cerrahi şansı olmayan dirençli epilepsilerde ketojenik diyet tedaviye alternatif bir seçenek oluşturmaktadır. Ketojenik diyet bu konuda uzman nöroloji uzmanı ve bu konuda eğitimli bir beslenme uzmanı ile yakın izlemle takip edilmelidir.

Diyete başlanmadan önce ketojenik diyet ekibiyle ailenin beklentisinin tartışılması, ketojenik diyetin başarısını etkiler. Her çocuk için beklenti gerçekçi bir şekilde saptanmalı ve minimum 3 aylık tedaviden sonra tedaviye devam kararı tekrar değerlendirilmelidir. Aileye ketojenik diyet eğitiminde öğünlerin hazırlanması, hasta olunduğunda nasıl yönetileceği, besinsel eklemeler öğretilir. Uzun ve kısa sürede meydana gelebilecek yan etkileri aileye belirtilir ve tedaviye başlanmadan önce onam formu alınır.

Ketojenik diyette başarının anahtarı diyete olan uyumunuz olacaktır. İyi bir diyet uygulaması ve takibi ile çocuğunuzun nöbetlerinde azalma olabilir, algılarında ve motor becerilerinde artış gözlenebilir.

Ketojenik Diyetin Etkisini Ne Kadar Sürede Anlarım ?

Her çocuğun metabolizması farklıdır. Bazı çocuklarda keton kısa sürede istenilen düzeye ulaşırken bazılarında bu süre daha uzun sürmektedir. Ketojenik diyetin tam etkinliği için diyet en az 3 ay süreyle uygulanmalı, diyet iyi ilerliyorsa 2 yıl devam ettirilmeli ve 2 yıl sonunda nöroloji uzmanının değerlendirmesiyle sonlandırılmalı veya devam edilmelidir.

Ketojenik Diyet Alan Çocuğun Takibi Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet alan çocuk 1. ay sonunda ve devamında en az 3 ay aralıklarla nöroloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. 1 yaşın altındaki çocukların daha sık takip edilmesi gerekebilir.

Kontrollerinizde muayenenin yanı sıra laboratuvar incelemeleri yapılmalıdır. Gerekirse böbrek Ultrasonu, EKO veya kemik mineral dansite ölçümü yapılmaktadır. Gerekli olduğunda izlemde EEG kontrolü yapılarak ketojenik diyet etkinliği izlenmektedir.